Prezentare Karate

academia de karate

Karate-ul tradițional reprezintă un mod de viață.

Karate-ul Tradițional reprezintă o artă marțială de autoapărare, cu mâinile goale, ce folosește tehnici de braț, tehnici de picioare, deplasări și alte mișcări relative cu scopul de a produce TODOME.

TODOME- reprezintă o tehnică (bloc sau atac) suficient de puternică încât să neutralizeze forță ofensivă a adversarului.

Pentru a putea realiza todome este nevoie de KIO și KIAI.

  • KIO – reprezintă momentul de vulnerabilitate al adversarului, care poate fi depistat sau creat;
  • KIAI – reprezintă eliberarea maximă a energiei focalizată într-un singur punct însoțită de un strigăt puternic.

Karate-ul Tradițional abordează cultura corpului într-un mod aparte, ducând acest lucru la nivel de artă.

Reprezintă un sistem extraordinar de educație, datorită principiilor și a valorilor pe care le promovează, în cadrul unui sistem ce urmărește prefectionarea fizică și mentală.

Scopul practicării karate-ului tradițional este “de a deveni campion pentru viață”

1.       Practicând Karate Tradițional vei învță că este important caracterul, sinceritatea, loialitatea, repectul și non-violența. Acestea fiind principii de baza ale Karate-ului Tradițional.

2.       Vei dobândi autocontrol fizic și mental, vei învață cum să respiri diafragmatic, cum să îți gestionezi emoțiile și să contolezi starea în care te afli.

3.       Îți vei da seama cât de puternic poți să fii prin decizie, și că muncind preogresezi.

4.       Vei vedea că depinde de ține să poți și asta îți va da încredere în tine.

5.       Vei conștientiza că progresul depinde de lupta cu ține, adevăratul adversar.

6.       Vei învață să cauți armonia dintre corp și minte.

7.       Te vei antrena sănătos, tehnicile au fost create respectând princiile biomecanicii (centru de rotație fix, ax fix de rotație, punct fix de rotație),toate mișcările respectă planurile și axele de mișcare naturale ale corpului.

8.       Vei descoperi că atunci când nu mai poate corpul, poate mintea.

9.       Vei dezvolta sentimente de aparteneța, lucrând în echipa și descoperind bucuria respectului reciproc.

10.   Vei vedea că depinde de tine să poți și că puterea intenției este cea care face lucrurile să se întâmple, astfel vei căpăta mai multă încredere în tine.

ETC

Karate-ul Tradițional reprezintă un mijloc de învățare al respectului

 El este manifestat de la pășirea în dojo, prin înclinarea corpului în semn de respect pentru spațiul de antrenament.

Înainte de începerea antrenamentului praticantii șterg sala  din poziția “călărețului” folsind ambele mâini simultan, pentru a învață modestia și pentru a-și întări musculatura picioarelor.

Antrenamentrul începe cu o aliniere cât mai apropiată de perfecțiune, în ordinea gradelor (centurilor), efectuată în maxim 10 secunde, oferind pregătire pentru situațiile de urgență.

Karate-ul reprezintă un mjloc de sporire a atenției și dezvoltare a memoriei, datorită învățării și praticarii celor 53 de Kata-uri (Shotokan-Fudokan), cele mai simple având în componentă o înșiruire de tehnici cuprinsă între 21 – 27 de mișcări, ajungând până la 67 de mișcări.

Principiul sistematizării și continuității este respectat cu precădere în Karate-ul Tradițional, respectând cele 3 faze de învățare: repetarea în condiții ușoare, consolidarea, perfecționarea.

  • Învățarea în condiții ușoare, este reprezentată de lucrul de Kihon.
  • Consolidarea se obține în practică Kata-urilor
  • Perfecționarea și întărirea spiritului, în Kumite.
  • Kihon – reprezintă exersarea uneia sau mai multor tehnici înnm scopul perfecționării.

Kata – reprezintă o lupta cu mai mulți adversari imaginari, și urmărește dezvoltarea intenției. Reprezentând și o proba individuală de concurs, unde se apreciază: forma, tranziția, dinamica, energia degajată (puterea).

De asemenea, kata reprezinta si o proba de echipe, unde, pe lângă cele menționate mai sus, se urmărește sincronizarea perfectă a celor trei parteneri.  

  • Kumite-ul reprezintă practica de luptă, ce urmărește desăvârșirea spiritului prin dobândirea autocontrolului, fizic și mental. Dezvoltarea și perfecționarea noțiunilor de TIMING și MA-AI, noțiuni fundamentale și decisive în evoluția luptei.

Reprezentând  o proba de concurs, standardizată diferit în funcție de categoria de vârstă, unde tehnicile sunt efectuate cu maxim KIME și control, astfel încât pumnul să fie oprit la maxim cinci centimetri în cazul copiilor și doi centimetri în cazul seniorilor față de țintă.

TIMING = momentul oportun pentru inițierea acțiunii

MA-AI = Distanță

KIME = apare ca rezultat în urma îmbinării componentei fizice și a componentei mentale.

 Între faza de consolidare și faza de perfecționare tranziția se realizează cu ajutorul:

  • Bunkai – reprezintă aplicația kata-ului cu partener, urmărindu-se aplicarea tehnicilor în tocmai, cu scopul de a creea TODOME. Bunkai reprezintă o parte din proba de Kata Echipe  

EN-BU – reprezintă o lupta regizată și o proba de concurs, cu o durata aproximativă de un minut, unde se urmărește aplicarea princiilor Karate-ului Tradițional și respectarea codificării impuse de regulament.